پترولوژی و زئوشیمی سنگهای دگرگونی جنوب شرق فریمان
1386
منطقه مورد مطالعه در محدوده بین طولهای جغرافیایی 50 و 59 تا 5 و 60 شرقی و عرضهای جغرافیایی 25 و 35 تا 35 و 35 شمالی واقع شده است. این منطقه در جنوب شرقی مشهد و شرق شهرستان فریمان قرار دارد و بخشی از زون ایران مرکزی به شمار می رود. در این منطقه، مجموعه های دگرگونی و توده های گرانیتوئیدی رخنمون دارد. توده های گرانیتوئیدی این منطقه شامل دو توده اصلی با ترکیب گرانیتی و تعدادی توده های کوچکتر می باشد که ترکیب آنها از گرانودیوریت تا آلکالی گرانیت متغیر است. تمامی این توده ها از نوع کوهزایی بوده و جزء گرانیتوئیدهای همزمان با برخورد می باشند.
سنگ های دگرگونی این منطقه دارای ترکیب کانی شناسی متنوعی است و نشان می دهد که سنگ اولیه آنها شامل ترکیبات پلیتی، کربناتی و کوارتز- فلدسپاتی بوده است. مجموعه های کانی و روابط ماتریکس- پورفیروبلاست نشان می دهد که این سنگها علاوه بر دگرگونی مجاورتی حاصل از تزریق توده های نفوذی تحت تأثیر دگرگونی ناحیه ای نیز واقع شده اند. در سنگهای پلیتی، کانی های گارنت، بیوتیت، موسکویت، آندالوزیت، کوردیریت و سیلیمانیت قابل مشاهده هستند. بر مبنای این کانی ها، زون های دگرگونی در منطقه مورد مطالعه تفکیک شده اند و واکنش هایی برای ظهور و گسترش آنها پیشنهاد گردیده است. حداکثر درجه دگرگونی ناحیه ای در حد رخساره آمفیبولیت (زون آندالوزیت در سنگ های پلیتی) بوده است. دگرگونی مجاورتی از گروه حدواسط فشار پایین بوده و شدت این دگرگونی در حد رخساره هورنبلند هورنفلس و پیروکسن هورنفلس می باشد.
نفوذ توده باعث محو آثار دگرگونی ناحیه ای در سنگ های مجاور این توده و تشکیل هاله دگرگونی شده است، که زون های آن شامل آندالوزیت، کوردیریت، سیلیمانیت و سیلیمانیت فوقانی می باشد. فشار در طی دگرگونی مجاورتی این توده نفوذی کمتر از 4 کیلوبار و دما بین 400 تا 600 درجه سانتی گراد بوده است.
- بازدید: 6709